Nya DJI Zenmuse L2 ökar precisionen, effektiviteten och tillförlitligheten för 3D-datainsamling
Published: 11/10/2023

DJI, världens ledande inom civila drönare och kreativ kamerateknik, introducerar idag DJI Zenmuse L2, ett högintegrerat LiDAR-system som bygger på DJI:s framgångsrika Zenmuse L1. Med en förbättrad RGB-kamera, uppgraderad LiDAR-modul och förbättrad noggrannhet kan alla företagsproffs med en DJI Matrice 300 RTK- eller DJI Matrice 350 RTK-plattform dra nytta av mer exakt, effektiv och tillförlitlig 3D-datainsamling. Dessutom, när den används med DJI Terra, levererar den en nyckelfärdig lösning för 3D-datainsamling och högnoggrann efterbehandling.
"DJI Zenmuse L2 markerar en ny era av 3D-datainsamling", säger Christina Zhang, Senior Director of Corporate Strategy på DJI. "För tre år sedan var DJI glada över att introducera ett pålitligt och kostnadseffektivt LiDAR-system för flygplattformar som används av lantmätare, elinspektörer och skogsbrukare, för att bara nämna några. Dessa flygdata är avgörande för att tillhandahålla 3D-data i realtid, effektivt fånga detaljerna i komplexa strukturer och leverera mycket exakta rekonstruerade modeller. Med vårt mål att främja branschutveckling i alla företagsvertikaler, fortsätter vi att ta itu med användarnas smärtpunkter genom teknisk innovation och omformning av industrins produktivitet."
Ökad maskinvarukraft och större effektivitet
Med hjälp av LiDAR-teknik från flyget kan yrkesverksamma inom lantmäteri, kartläggning, elinspektion, skogsbruk och infrastrukturförvaltning få storskalig, tredimensionell rumslig information på kort tid. Jämfört med traditionell manuell mätteknik kan den avsevärt minska arbetsbelastningen, förkorta fältmätningstiden och förbättra detekteringseffektiviteten.
Den helt nya Zenmuse L2 integrerar LiDAR, ett egenutvecklat IMU-system, 4/3 CMOS RGB-kamera och treaxlig kardan, som, när den är utrustad med DJI Matrice 300 RTK eller Matrice 350 RTK drönare, producerar exakta, effektiva och pålitliga datainsamling.
Redo när du är
Det självutvecklade IMU-systemet med hög precision har förbättrats avsevärt och är redo att användas så fort det slås på, vilket ger en optimerad upplevelse på fältet. Kombinerat med drönarens RTK-positioneringssystem för datafusion under efterbearbetning, ger Zenmuse L2 tillgång till mycket exakt, absolut position, hastighet och attitydinformation.
Dessutom förbättrar IMU-systemets förbättrade miljöanpassningsförmåga driftsäkerheten och precisionen.
Förbättrat detektionsräckvidd, förbättrad säkerhet
Zenmuse L2 har en 30 % ökning av detektionsområdet, detekterar objekt från 250 meter vid 10 % reflektivitet och 100k Lux och upp till 450 meter vid 50 % reflektivitet och 0k Lux[1] jämfört med sin föregångare Zenmuse L1. Den typiska operativa höjden sträcker sig nu upp till 150 meter, vilket särskilt ökar driftsäkerheten och effektiviteten.
Med en reducerad punktstorlek på 4×12 cm @100m, bara en femtedel av den hos Zenmuse L1, upptäcker Zenmuse L2 inte bara mindre objekt med fler detaljer, genererar mer exakta digitala höjdmodeller (DEM) utan stöder fem returer, kapabla att penetrera tätare vegetation och fånga fler markpunkter under bladverket.
I både singel- och multipla returlägen kan Zenmuse L2 nå en maximal punktmolnutsläppshastighet på 240 000 poäng per sekund, vilket möjliggör insamling av mer punktmolndata inom en given tidsram.
Sensorernas RGB-mappningskamera har en 4/3 CMOS med en mekanisk slutare och förstorad pixelstorlek till 3,3 μm. De effektiva pixlarna når nu 20 MP, vilket resulterar i en betydande förbättring av den övergripande bildåtergivningen, såväl som mer berikade färgade punktmolndetaljer. Minsta fotointervall har reducerats till 0,7 sekunder och kartkameran har ett slutarantal på upp till 200 000 gånger, vilket ytterligare minskar driftskostnaderna. Om punktmolnsinsamling inte behövs kan RGB-kameran fortfarande ta foton och filma, eller samla in bilder för kartläggning av synligt ljus.
När den är kopplad till DJI:s flaggskepp Matrice 350 RTK förbättras operativ effektivitet med både LiDAR-punktmoln och RGB-data som samlats in från ett 2,5 km långt område på en enda flygning.[2]
Vid en typisk arbetshöjd på 150 meter har Zenmuse L2 3D-punktmolnmodellen en höjdnoggrannhet på 4 cm och en plannoggrannhet på 5 cm, vilket uppfyller kraven för 1:500 högprecision terrängmätning.
Programvara som ger dig kontroll
Under drift används DJI Pilot 2 och stöder tre visningslägen - RGB, punktmoln och punktmoln/RGB sida vid sida, som presenterar driftsresultat på ett intuitivt sätt.
Aktivering av RNG (Laser Avståndsmätare) möjliggör åtkomst till avståndsinformationen mellan LiDAR-modulen och objektet i mitten av FOV, vilket förbättrar flygsäkerheten. Den stöder också fyra lägen för punktmolnfärgning i realtid - reflektivitet, höjd, avstånd och RGB. Dessutom kan operatörer snabbt förhandsgranska den inspelade 3D-punktmolnmodellen[3] för att uppleva realtidsövervakning av driftens framsteg.
Genom DJI Pilot 2 kan Zenmuse L2 automatiskt generera ruttdriftskvalitetsrapporter efter slutförandet av ruttuppgifter, med punktmolnuppspelning och splitsningsfunktioner. En snabb förhandsgranskning av resultat från punktmolnet kan ses på arbetsplatsen, och om uppgifterna är onormala kan bilder tas om för att undvika upprepade utflykter.
Med DJI Terra möjliggör Zenmuse L2 effektiv och pålitlig one-stop-punktmolnefterbehandling. Efter att punktmolnsbanan är löst och punktmolnsnoggrannheten är optimerad kan ett 3D-punktmoln i standardformat genereras med ett klick. Markpunkten klassificeras sedan och DJI Terra skapar den digitala höjdmodellen (DEM). Noggrannhetskontroll och inspektionsfunktioner kan sedan användas för att analysera resultatet.
Ett verktyg för flera branscher
I kombination med DJI Matrice 300 RTK eller DJI Matrice 350 RTK-plattformen och DJI Terra, är Zenmuse L2 idealisk för lantmäteri, skogsbruk, nyckeltillgångsförvaltning och många andra scenarier.
När Zenmuse L2 används för topografisk kartläggning kan den snabbt kartlägga ett stort område, vilket hjälper operatörer att genomföra topografiska undersökningar inte bara snabbt utan viktigast av allt, noggrant.
Efter att rå punktmolndata har samlats in kan den automatiskt bearbetas för att generera många resultat, såsom 3D-punktmoln i standardformat, DEM (digitala höjdmodeller) och användas för ytterligare mätningar.
För proffs inom skogsbruket kan Zenmuse L2:s LiDAR penetrera genom taket. Egenskaper som kronbredd, trädhöjd kan analyseras för att dynamiskt övervaka växternas tillväxt.
Inom elinspektionsbranschen har det alltid varit svårt att använda fotogrammetrimetoden för att rekonstruera ledningar och komponenter. Nu, med Zenmuse L2, kan punktmolndata samlas in effektivt. Inspektionsspecialister kan också mäta avståndet mellan vegetation och elledningar för att upptäcka eventuella risker eller planera automatiserade inspektionsuppdrag baserat på punktmolnsdata.
Tillgänglighet
DJI Zenmuse L2 kommer snart att finnas tillgänglig för köp på store.dji.com och hos DJI Enterprise-återförsäljare. Vänligen kontakta din närmaste DJI-återförsäljare för mer information.
[1] De data som presenteras är typiska värden. Uppmätt med ett plant motiv med en storlek som är större än laserstrålens diameter, en vinkelrät infallsvinkel och en atmosfärisk sikt på 23 km. I miljöer med svagt ljus kan laserstrålarna uppnå det optimala detektionsområdet. Om en laserstråle träffar mer än ett motiv delas den totala lasersändareffekten och det uppnåbara avståndet minskas. Det maximala detektionsområdet är 500 m.
[2] Mätt med Zenmuse L2 monterad på Matrice 350 RTK med en flyghastighet på 15 m/s, flyghöjd på 150 m, sidoöverlappningshastighet på 20 %, Kalibrera IMU aktiverad, Höjdoptimering avstängd och terrängföljning avstängd.
[3] 3D-modeller bearbetas med sparsam representation
Kommentarer